{ "title": "Kangal Sucuk", "image": "https://www.sucuk.gen.tr/images/kangal-sucuk.jpg", "date": "21.01.2024 00:36:50", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Kangal Sucuk, özellikle hafta sonu sofralarımızı neşelendiren lezzetli bir bir besindir. Çocukların bayılarak tükettiği bu lezzetin yapımı oldukça kolay olması ve piyasada birçok işletmenin hazırlayarak satışa sunmuş olduğu bu lezzet evimizde de hazırlanması oldukça kolaydır. Özellikle hayvan kesildikten sonra parça etlerin alınmasından sonra kemiklere yapışık olan ufak et parçalarının değerlendirmesi ve saklamasını oldukça kolay olmasında pratik bir besindir. Sucuk içinde bulunan besinlerin yarı geçirgen bağırsak yardımıyla sucuğun özünde bulunan su dışarıya yavaş ve kontrollü bir şekilde atılması sağlanır. Bu arada sucuğun içinde bulunan baharatlar yardımıyla, kuruyarak bakterilerin çürümesi engeller. Böylece et uzun süre saklanarak korunur ve istenilen zaman halinde tüketilir. Sucuk hazırlanırken içine konulan yağın ise rolü oldukça büyük olup etin pişme aşamasında yumuşak kalması sağlanır. Sucukların asılı kalmasıyla bağırsak ve sucuğun sürtünmeden veya temastan korunması sağlanır. Böylelikle yarı geçirgen zarın nüfus ettiği alanın tadını ve nemini almayarak sucuğun tadının bozulmasını engeller. Bu nedenle hazırlanan sucuk ipe asılmaktadır.

Kangal Sucuk Nasıl Yapılır?

Hazırlanışı oldukça kolay olan kangal sucuğun malzemelerini hazırlarken eğer eldiven kullanmayacaksanız ellerin temizlenmesi ve tırnakların kısa olması gerekir mümkün ise antibakteriyel sabun kullanılmasında fayda bulunmaktadır. Malzemeler hazırlanırken çalışılan yüzeyin temiz olması gerekir ayrıca tezgâhımız ahşap olması halinde sucuk içi hazırlanırken yağın çekmemesi amacıyla naylon veya ince folyoyla tahta kaplanır. Böylelikle hem yağ tezgâha geçmez hem de tezgâhı uzun uzadıya temizleme işlemiyle fazlaca uğraşılmaz.

Kangal Sucuk Hazırlanmasında Gerekli Malzemeleri
Dana döş eti kıyma makinesinde çekilerek geniş bir leğenin içine alınır. İçine toz biber, kimyon, yenibahar, karabiber ve tuz eklenerek baharat ve tuzun kıymamız üzerinde güzelce yoğrulur. Baharat ile bütünleşen kıymamız yaklaşık olarak 1 saat bekledikten sonra 24 saat buzdolabında dinlenmeye alınır. Akabinde sucuk bağırsağı alınır. Bu bağırsak derin bir kap içerisine konulan kaynamış suyumuzun için yaklaşık sirke eklenerek bağırsağın açılması ve genleşmesi için bir müddet bekletilir. Sıcak su içerisinde bağırsak açılıncaya kadar bekletilir. Kaynar suda fazla bekletilen zar birbirine geçmeden sıcak sudan çıkartılır. Dolaptan çıkarttığımız sucuk kıymamız kıyma makinesine takılan bir aparat yardımıyla bağırsağın içine aktarılır. Bağırsak içine kıymamız çekilirken içinde hava olmamasına dikkat edilir. Yavaşça kıyma makinesi yardımıyla doldurulan kıymamız içinde boşluk oluşmaması için kıyma bağırsağa doğru bastırılır. Doldurma işlemi tamamlandıktan sonra sıkıca hava almayacak şekilde pamuklu bir iple bağlanan kangal sucuğumuz serin bir alanda veya güneşin görmediği bir bölgede 5-6 gün kadar asarak dinlendirilir. Bu dinlenme aşamasında sucuk asılarak herhangi bir yere temas olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Kangal sucuğumuz kururken fazla su kıymadan bağırsak yardımıyla yavaş yavaş uçacağından sucuğun rengi kırmızılaşarak değişir. Kuruyan kangal sucuğumuz tüketilmeye hazır hale gelir.
" } ] }