{ "title": "Pekmezli Sucuk", "image": "https://www.sucuk.gen.tr/images/pekmezli-sucuk.jpg", "date": "18.01.2024 23:17:47", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Pekmezli Sucuk, Anadolu'da yüzyıllardır yapılan, nereden çıktığı hususunda birkaç rivayet bulunan, pekmezin ve kuru yemişin her çeşidinden tarifi bulunan tipik bir Anadolu tatlısıdır. İlk kaydına 15. Asırda Afyon'da rastlanılan, Evliya Çelebi seyahatnamesinde Manisa, Eğriboz ve İstanbul'un tatlı sucuklarını yediğini ve pek övdüğünü yazmıştır. 19. Yüzyılda Anadolu'daki birçok şehirde başka isimleri ve tarifleri bulunmaktadır.

Bu tatlı türünün badem, fıstık ve en çok da cevizle yapılanı yaygın olanıdır. Öylesine özdeşleşmiş ki cevizle, artık pekmezli sucuk denince akla cevizle yapılanı gelmektedir.

Bizde burada cevizli sucuğu yani diğer adıyla orcik veya kömeyi tarif edeceğiz. Cevizli sucuk, genellikle Artvin ve Elazığ yörelerinde üzüm ya da dut şırası ve ceviz kullanılarak yapılmaktadır. Şeklinin sucuğa benzemesinden dolayı pekmezli sucuk yani daha çok cevizli sucuk adıyla anılır.

Gürcüce'de çurç'ela, Rusça'da orcik adıyla da bilinmektedir. Elazığ yöresinde yaygın olarak yapılan ve bu civarlarda orcik adıyla anılan tatlı, aynı zamanda Artvin yöresinde asırlardır yapılmakta ve bu yörede köme olarak bilinmektedir.

Pekmezli Sucuk İçin Gerekli Malzemeler (Orçik)
Pekmezli Sucuk Nasıl Yapılır?

Cevizleri bir iğne yardımıyla beşer onar ve araları açık olacak şekilde ipe dizin. Hazırladığınız cevizlerin uçlarında tutmak için pay bırakın. Pekmezi ocağa alın ve kaynamaya bırakın. Bu esnada nişasta ve suyu iyice çırpın ve kaynamakta olan pekmeze ekleyin. Nişastanın topaklanmaması için sürekli karıştırın. Pekmez kıvama gelince ocaktan alın. Sucukları asmak için bir yer belirleyin (Bu çamaşır kurutma askıları olabilir), asacağınız yerin altına tepsi koymayı unutmayın (Zira damlama yapacaktır). İpe dizdiğimiz cevizleri hazırladığımız bulamaca bandırın. Cevizler karışımla kapandıktan sonra bulamaçtan çıkarın ve asın. Sucukların daha kalın olmasını istiyorsanız bandırma işlemini birkaç kez tekrarlayabilirsiniz, bulamaç koyulaşırsa tekrar ısıtarak inceltebilirsiniz. Kuruduktan sonra servis edin. Tepsiye damlayanları da pestil yapabilirsiniz.

Öneri; Cevizleri alırken bir bütünün dört parçası şeklinde seçerek alınız ve ipe dizerken nemlendirmeyi unutmayınız yoksa çoğu kırılır.

Afiyet olsun.

" } ] }