{ "title": "Pestil Sucuk", "image": "https://www.sucuk.gen.tr/images/pestil-sucuk.jpg", "date": "20.01.2024 00:05:24", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "Pestil sucuk, pestil, K, Cl, SiO, Ca, P, Mg, S, Cul, Zn, CaO benzeri mineraller bakımından oldukça zengin olan bir gıdadır. Pestilin içinde yer alan maddeler aynı zamanda yüksek derecede proteine de sahiptir. Bununla birlikte suda eriyen (A, K, E ve D) vitaminleri ile B grubunda yer alan vitaminleri de içerir. Bu sebepten ötürü beden doku ve hücerelerinin kendi kendilerine yenilemelerine, bedendeki su dengesinin korunmasına, enzim üretimine, hormon üretilmesine ve bağışıklık sistemimizin güçlendirilmesine oldukça etkili katkıları bulunmaktadır.

Sucuk ise kıyılarak içerisine baharat çeşitleri konularak yoğrulmuş olan etin, sığırın güneşte kurutulmuş ince bağırsağına konulmasıyla yapılan lezzetli bir yiyecek türüdür. Dünya'da uygulanan standartlarda sucuk, yarı kuru ya da kuru fermente bir sosistir. Aslına bakıldığında sucuk gerçekten de laktik asit (Yani süt asidi) bakterileri tarafından olgun hale getirilen bir et ürünüdür. Sucuğun yapımında genellikle manda ve sığır etleri kullanılır. Bunların yanına isteği bağlı olarak koyun eti de katılmaktadır. Lezzetinin ve görünümünün daha iyi bir hale gelebilmesi için kuyruk yağı da ek olarak konulabilmektedir. Et ve kıyma yalnız başına bırakıldığında hemen bozulabilen besinlerdir. Bu durumu engellemek için kıymayı bol miktarda baharatla karıştırıp, iyice temizlenip, kurutulan bağırsaklara dikkatli ve ağzı kapatılarak doldurmuşlardır. Burada amaçlanan durum etin havasız bir şekilde ve daha uzun süre tutulmasıdır. Basınç altında kalan kıyma bu biçimde sucuk haline gelmektedir.

Pestil tüketmenin faydaları nelerdir?

Pestil, içerisinde selenyum minerali bulunan nadir gıdalardan biri durumundadır. Yapım aşamasında süt, bal, ceviz veyahut da fındık, un ve dut kullanılan pestil selenyum minerali yönünden oldukça zengindir. Bu yönüyle kalp-damar hastalıkları, kanser, iktidarsızlık ve kansızlık problemi yaşayan bireylerin hemen her gün yemeleri Uzman hekimler tarafından tavsiye edilmektedir.

Pestil içerdiği demir minerali yönünden de zengindir. Bu durumun sebebi kullanılan ham maddelerin arasında yer alan bal, fındık, duttan ya da cevizden kaynaklanmaktadır. Fındıkta yaklaşık olarak %4,5 mgr, cevizde %3,1 mgr, dutta %1,57 mgr ve balda %0,05 mgr oranında bulunan demir en ufak bir özellik kaybetmeden pestilin özüne karışmaktadır. Pestil içerdiği magnezyum, kalsiyum ve fosfor mineralleri açısından da tüketilmesi gereken besinler arasında üst basamaklarda yer alır.

Sucuğun faydaları nelerdir?

Soğuk kış aylarını geçirdiğimiz günlerde insan havaların soğukluğundan dolayı bitkin hale düşmektedir. Enerji mineral, protein, vitamin ve bunun yanında karbonhidrat deposu olan pestil vücudun direnç kazanmasını ve bağışıklık sisteminizi güçlendirebilmemiz için sıklıkla tüketmemiz gereken besinler arasında yer almaktadır.

Sucuğun zararları nelerdir?

İşlenmiş olan et ve et ürünlerinde yer alan sodyum nitrit, zararlı bir içeriğe sahip olmayan fakat bu türde protein yönünden zengin olan gıdalarda bulunan amüneasitlerle etkileşime giriyor ve kansere sebep oluyor. Günlük tüketilen 50 gram sucuk pankreas kanseri olma oranının yaklaşık olarak yüzde 20 arttığı Uzman hekimler tarafından gerçekleşmektedir. Toplumlarda daha öncesinde yapılan araştırmalara bakılarak işlenmiş olan etin bağırsak kanseri olma ihtimalini arttırdığı tespit edilmiştir. Bütün bunlarla birlikte Dünya Kanser Araştırma Fonu etlerin işlenmesinin fazlasıyla sağlıksız olduğunu ve bu türdeki etlerin kesinlikle tüketilmemesi yönünde kararlar almışlardır.

Sucuğun hazırlanışı nasıl gerçekleşir?

Yapılacak olan yaklaşık 20 kg sucuk için ihtiyaç duyulacak malzemeler 20 kg manda ya da sığır eti, yaklaşık 2 kg koyunun kuyruk yağı, 140 gr kadar kimyon, 10 gr kadar tarçın, 10 gr kadar zencefil, 1 gr kadar nitrat veyahut da nitrit, 10 gr kadar yenibahar, 200 gr kadar sarımsak kullanılır. Bu malzemeler et ve yağ iyice kavrulduktan sonra karışıma katıldıktan sonra tüm malzemeler iyice karıştırılarak yoğrulur. Yaklaşık olarak 10-12 saat kadar dinlendirilme aşaması olur. Sonra sığır ya da manda eti ince bağırsağa veyahut da sentetik bir kılıfa doldurulmaktadır ve eşit mesafelerde iple boğularak sıkı bir şekilde bağlanır ve kurutulur. Sucuğa sucuk tadını veren ana madde kimyondur. Bununla beraber süt asidi de bu tatta oldukça etkilidir. Türkiye'de hazırlanan sucuklara süt asidi bakterileri kültürü bilinçli bir şekilde katılmamaktadır. Sucuk yapımında kullanılan ürünlerden ya da havadan bu madde kendiliğinden bulaşmaktadır. Sucuğun genel anlamda bir formülü yoktur: Bölgeden bölgeye değişik tarifler olduğu görülmektedir.

" } ] }