{ "title": "Sucuk Bağırsağı", "image": "https://www.sucuk.gen.tr/images/sucuk-bagirsagi.jpg", "date": "23.01.2024 03:33:58", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Sucuk bağırsağı amaçlı yağlı et idealdir. Bu sebeple sucuk yapımında %30 ile 35 oranında yağlı çekilmiş kalın kıyma kullanılır. Damak zevkine uyumlu olarak kıymaya sarımsak, tuz, sucuk baharatı, karabiber, kimyon, yenibahar ve kırmızıbiber eklenir. (2 kilogram ete, bir yemek kaşığı sucuk baharatı, 10 diş sarımsak, bir yemek kaşığı kimyon, 2 çay kaşığı yenibahar, bir yemek kaşığı karabiber, bir çay kaşığı tuz eklenir) Baharatın ölçüsüne gelince, yöresel olarak damak zevki değiştiğinden, yoksun baharatlar karışım pişirilerek denetim edilir ve hamura sonradan ek edilebilir. Bu karışımı güzelce yoğurup 12 saat sağlamak bir zaman civarı buzdolabında dinlendirin. Sonrası zaman tekrardan elden geçirip tekrar yoğurun. Bu sırada baharatçılarda satılan işlenmiş ve temizlenmiş kuru bağırsaklar da ıslanarak hazırlanır.1 kilogram sucuk karışımı bir metre bağırsağa geliyor olacak pozisyonda mekanik kıyma makinesi ve huni yardımıyla bağırsağa yerleştirilir. İleri ki zamanlarda çengel ortaya konulan sucuklar pamuk ipliği ile bağlanarak kurumak amacıyla asılır. Doldurma işlemini kasaplara da yaptırabilirsiniz. İsterseniz bağırsak kullanmayabilirsiniz, o zaman;

Streç üstünde, bir kullanımlık miktarlara sucuk tarzı verilip sıkıca sarılır. Kurumak amacıyla bekletilir. Buzdolabında muhafaza edilip gerek duyulduğunda gereksinim kadarı çıkartılıp gerisi tekrardan dolaba koyulmalı.

Sucukta iç yağı olsun istemiyorsanız, kıymayı dananın döş bölümünden yağlı olarak alabilirsiniz. Bütün malzemeyi bir araya getirerek kıyma aparatı durumda olan bir karıştırıcı veya kıyma makineniz varsa onla beraber sucuk içini hazırlayabilirsiniz. Bu aparatlarınız yoksa 10-15 dk civarı güzelce yoğrulmalıdır. Karışım hazırlandıktan sonra streç filmle sararak buzdolabınızda 24 saat dinlendirin.

Bağırsağı musluk suyunda ıslatın

Bazı bireylerin yaptıkları sucukları buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucularda muhafaza ettiklerini bazılarının da bağırsağa doldurduğuna dikkati çeken uzmanlar, bağırsağa doldurulmasının daha yararlı meydana geldiğini, nedeni ise bağırsağın içerisindeki yağlarla sucuğu beslediğini vurgulandı.

Sucuğu bağırsağa dolduranların yaptığı en önemli yanlışların başında bağırsağın sıcaklığı fazla suyla ıslatılması geldiğini dile getiren uzmanlar, şunları kaydetti:
Kuru pozisyonda satılan bağırsağın açılarak doldurulması amaçlı ıslatılması gerekmektedir. Fakat vatandaşlar 'daha temiz olur' düşüncesiyle bağırsağı sıcaklığı fazla ve üstelik kaynamış suda ıslatıyor. Bu da bağırsağın pişmesine ve yırtılmasına kapı aralıyor. Pek çok birey 'bağırsağınız çürük çıktı' diye yakıntıya geliyor. Halbuki bağırsağın ateş gibi olmayan musluk suyunda ıslatılması gerekmektedir. Neticede bağırsak zardır ve ateş gibi suda ıslatılması halinde çok hızlı kopabiliyor. Kullanılan bağırsağın kalınlığı da ciddi. Bağırsaklar kalınlığına yönelik 40 ile 60 kalibre içinde değişiyor. İdeal durumda olan bağırsak 45-50 kalibre kalınlığındaki bağırsaktır. Görünüm bakımından daha harika olur. Bağırsağın fazladan sucuk alması amaçlı çok sık sık doldurulması da kopmasına ve delinip patlamasına yol açar. O sebeple çok sıkmadan doldurulması gerekmektedir. \"

Bağırsağa doldurulan sucuğu rüzgârlı havada kurutun

Sucuğun bağırsağa doldurulduktan sonra kurutulması gerektiğini, tersi halde ekşiyip küfleneceğini belirten uzmanlar, ev sucuğunun rüzgârlı, serin havada veya buz dolabında kurutulması gerektiğini ifade etti. Hazırlıklı sucuklarda jelatin, katkı maddeleri, hayvanın yenecek yenmeyecek her çeşit bölgesi olma olasılığı olduğundan bizzat sucuğunuzu yapabilirsiniz. Perhize uyumlu yağsız bir sucuk ele geçirmiş oluyorum. Hazırlanışı hiç de kolay değil değil toplamda 3 saatinizi dahi almaz. Deneyenlere afiyet olsun.
" } ] }