{ "title": "Sucuk Baharatı", "image": "https://www.sucuk.gen.tr/images/sucuk-baharati.jpg", "date": "20.01.2024 02:31:18", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Sucuk Baharatı: Sucuk hayvan bağırsağı temizlenip şişirilir ve kurutup içine et baharat karışımı harç doldurularak yapılır kurutulur. Sucuk yapımı tüketimi çok eski yıllara dayanır. Sucuğun Türkiye, başta olmakla Bulgaristan, Ermenistan ve Orta Asya'da bolca tüketilen mangalda vaz geçilmez bir et ürünüdür. Ülkemizin birçok yerinde kurban etleriyle evlerde yapılır evde kurban etiyle ölçüsüz baharat kullanımıyla yapılan sucukların lezzeti ve kalitesi yüksek olmaz.

Sucuk nasıl yapılır?

Sucuk yapımında büyük baş hayvan özellikle dana etinde yapılan kıyma ve içine özel baharat karışımı katılarak yapılır. Sucuk yağlı kıyma, sarımsak, tuz, kimyon, kırmızı biber gibi baharatlarla yapıldığı için çok lezzetli bir besin kaynağıdır. Lezzetli bir sucuk yapmak istenildiğinde eti ve baharatlarına dikkat etmek gerekir.

Kaliteli et baharat kullanmak yapılan sucuğun lezzetini ve kalitesini artırır. Türkiye'mizde sucuk yapımı İç Anadolu'da bulunan Kayseri ilinde 50 yıldır yapılır ve Türkiye'nin diğer il, ilçelerinde de yapılmaktadır. Sucuk için kullanılacak et miktarına göre baharatlarda ölçüyle ayarlanır. Sucuk için hazırlanmış özel biber ve baharatları işin ehli olan devamlı bu işi yapan kişilerde alıp kullanmak gerekir. 10 kilo ete bir kilo baharat (8 çeşit) karışımı kullanılır.

Hazırlanan sucuk malzemesi iyice yoğrulduktan sonra kıvama gelince streç film ile sarılarak buz dolabında 24 saat bekletilir. Dinlenmiş sucuk malzemesini kurutulmuş bağırsaklara iyice doldurulur. Hazır olan sucuklar bağlanarak asılıp kurutulur.

Sucuk çeşitleri

Kangal sucuk, Parmak sucuk, Baton sucuk, Varyanta sucuk. Çoğunlukla sucukların hepsi kıyma baharatla yapılır, bu sucukların tek farklılığı şekilleri büyüklük oranları ve içindeki kıyma dana etinde yapılırken kiminde ise sığır ve koyun eti kullanılarak yapılır.

Sucuk baharatları

Sarımsak sucuğa lezzet verir sucuğun has kokusunu oluşturur.
Afiyet olsun.
" } ] }