Sucuk çeşitleri, kıyılmış olan etin içerisine baharat çeşitleri gibi bazı maddeler katılarak yoğurup, kurutulmuş sığır ince bağırsağına doldurulması ile kurutulup işlem gören bir tür yiyecektir. Sucuğun yapımında ana malzemesi oluşturan et manda veya sığır eti ile yapılmaktadır. Ancak bazen koyun eti ile de sucuk yapılmıştır. Ancak lezzet bakımından sığır ve manda eti en çok tercih edilen et türüdür. Ana malzemesi olan etin yanı sıra sucuğa asıl tat ve lezzetini veren malzeme kimyon adı verilen güzel kokulu bir baharat çeşididir. Sucuğun daha lezzetli ve yağ oranının orantılı bir halde olması için malzeme içerisine bir miktarda kuyruk yağı konulmaktadır. Sucuğun malzemeleri hazır hale geldikten sonra kurutma işlemine sıra geldiği zaman direk olarak kurutma değil de doğal ve sağlıklı bir halde kurutma işlemi yapılmaktadır. Kurutma işlemi için sucuk malzemeleri yoğurulup hazırlandıktan sonra sığırın ince bağırsağına tüm malzemeler konularak ağzı sıkı bir şekilde bağlanıp hava almasına engel olunarak kurutma işlemi uygulanmaktadır. Sucuk aslında bölgelere göre değişkenlik göstermektedir. Mesela bazı bölgelerde sucuk cevizli yapılarak farklı bir lezzet elde edilmektedir. Bir başka bölgelerde ise tatlı niyetine değişik malzemeler ile yapılmaktadır. Bu tür sucuklarda malzeme açısından farklılık gösterse de normal sucuk yapımı gibi doldurulup kurutularak yapıldığı için ve görünüm olarak da sucuk gibi göründüğü için sucuk adı verilmektedir. Sucuğun görüldüğü üzere birçok çeşidi vardır. Bu tür çeşitleri beraber inceleyip öğrenelim;
Pişmiş sucuklar; bu tür sucuklar normal sucuğun tüm malzemeleri ile yapılır ancak diğer sucuk çeşitlerinden farklı olarak kurutma işlemi ile değil de pişirme işlemi ile sucuğun yapımı tamamlanmaktadır. Bilindiği üzere sucuk malzemeleri hazırlanıp sığır ince bağırsağının içerisine doldurularak ağzı sıkı bir şekilde kapatılır. Pişmiş sucuklar da aynen bu tür işlemlerden geçirilerek yapılır ancak kurutma işlemi ile değil de yemeye hazır bir hale getirmek için pişirilerek yapılmaktadır.
Pişmemiş sucuklar; bu tür sucuklarda pişirilmeden kurutma yöntemi ile yemeye hazır hale getirilen sucuk çeşitleridir. Aynı şekilde bu sucuk türünde de et ve baharat çeşitleri yoğurularak sığır ince bağırsağına konularak ağzı sıkıca kapatılır. Ancak pişirme yerine belli sıcaklıktaki ve nem oranı belli bir ortamda belli bir süre içerisinde kurutmaya bırakılır. Kuruma süresi bittikten sonra sucuklar yemeye hazır hale gelmiş demektir. Bu tür kurutma işlemi ile yapılan sucuk çeşitleri hem lezzet olarak hem de sağlık açısından farklılık göstermektedir.
Jelatin sucukları; bu tür sucuklar ise sığır gibi hayvanların yağları ile yapılmaktadır. Bu sucuk türünde baharat et kimyon gibi tüm malzemeler konulur ancak farklı olarak sığır ya da koyun gibi hayvanların kuyruk adı verilen yağları bir miktar konularak iyice yoğurulur ve aynı işlem de sığır ince bağırsağının içerisine konularak sıkıca kapatılır. Daha sonra duruma göre kurutularak yemeye hazır hale getirilir.
Nebati sucuklar; bu tür sucuklar nebati adı verilen bitkisel yağlar konularak yapılan sucuk çeşididir. Bu sucuk yapılırken aynı sucuk yapımı gibi et baharat çeşitleri ve kimyon gibi malzemeler konulur ve ardından nebati adı verilen bitkisel yağda eklenerek iyice yoğrulur ve sığır ince bağırsağına doldurularak kurutma işlemi görür ve tüketime hazır hale gelir.
Cevizli sucuk; bu tür sucuk diğer sucuk çeşitlerinden malzeme olarak farklı bir sucuk çeşidi olmaktadır. Bazı bölgelerde yöresel bir tat olan bu sucuk ceviz ve pestil şırası ile yapılmaktadır. Cevizler ayıklanarak bir ip üzerine dizilir. İpin üzerindeki cevizler tek sıra ya da çift sıra halinde uzun değnek ya da sopalara bağlanır. Daha önceden hazırlanmış olan üzüm pestili bulamacına batırılır çıkarılır. Bu işlem birkaç sefer tekrar edilir. Belli bir süre boyunca sopaların üzerinde güneş ışığı altında kurutulur. Kurutma işlemi bittikten sonra kalıplar hazırlanır ve tekrar bulamaca batırılarak kalıplara konulur kurutmaya bırakılır. Kurutma işlemi bittikten sonra bu sucuk yemeye hazır hale gelmiş demektir.