{ "title": "Sucuk Kızartma", "image": "https://www.sucuk.gen.tr/images/sucuk-kizartma.jpg", "date": "21.01.2024 16:23:14", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "Sucuk kızartma, diğer yemeklere göre kolay gibi görünür. Ama dikkat edilmesi gereken birçok püf noktası vardır. İyi bir sucuk kızartması yapmanız için dikkat edilmesi gereken püf noktalar şunlardır;

Sucuğun kızartılacağı kabın seçimi oldukça önemlidir. Eğer sucuk ocakta pişirilecekse, yapışmaz yüzeye sahip bir teflon tencere ya da tava kullanılmalıdır. Sucuğunuz az yağlı ise tavanın dibine birkaç damla sıvı yağ dökülebilir. Ama eğer orta veya çok yağlı ise tavaya yağ eklemeye gerek yoktur. Sucuk zaten kendi yağını salacaktır. Tavada sucuk kızartırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da tavanın ateşinin çok yüksek olmamasıdır. Orta ateşte ısıtılmış tavaya dış kabuğu soyulmuş ve doğranmış sucuklar koyulur ve üst tarafı pişene kadar beklenir. Bir yüzün pişmesi tamamlandıktan sonra diğer yüzde pişirilir. Her iki tarafı da piştikten sonra tavadan alınır. Eğer kapaklı bir tava kullanıyorsanız, tavanın kapağını pişirme süresine kadar kapalı tutarsanız sucuklar daha sulu ve daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.

Eğer sucuğu mangal ya da barbeküde pişirecekseniz, bağırsağını soyduktan sonra daha iri parçalara bölmenizde fayda vardır. Sucuğun ateş üzerinde yağını daha çabuk salacağı ve daha çabuk pişeceğini göz önünde bulundurmalısınız. Fazla pişen et ürünlerinin sağlığa zararları vardır. Sucuğu ateşten uzakta pişirmelisiniz. Mangal ve barbeküde kızartma esnasında yeterli olan süreyi aşmamak hem kızarttığınız sucuğun lezzetli olmasını sağlar hem de sağlığınız açısından faydalıdır.

Ivır zıvır yiyecekler arasında sucuğun yeri başkadır. Özellikle de sucuk pişirmesini bilirsen çok güzel oluyor. Ağız sulandıracak sucuk yemek için sadece sucuk pişirmesini bilmek yetmez. Baharatları yerinde kullanmak gerekir. Baharatı bol ve acılı, yağı, sarımsağı olması gerektiği gibi olmalı. Kıyması dana etiyle malak etinin karışımından yapılmalıdır. Gerçek bağırsak içine basılmalıdır. Sucuğu sevmeyenimiz yoktur. Çoğu insanlar sucuğu çok severler ama kızartmayı ve pişirmeyi bilmezler. Sucuk pişiriyorum diye sucuğu takır takır kurutur. Sucuğu pişirmeyi veya kızartmayı bilmemek ayıp değildir. Sucuk pişirmenin püf noktasını bilmek gerekir. Sucuk pişirmek için ilk önce sucuğu soymakla işe başlanır. Yeni doldurulmuş taze sucuk tamamen kurumadığı için bağırsağı kolaylıkla soyulur. Yapılması gereken bıçakla sucuğun üzerine çizik atmak gerekir. Gerisini parmaklarınız halleder. Bir de soyulması zor olan sucuklar vardır. Bu tür sucuklar gereğinden fazla kuruduğu için soyulması oldukça zordur. Kuru sucukların bağırsağını temizlemek aslında gayet basittir. Sucuğu musluktan akan suyun altına tutmak ve parmaklarınızla hafif ovuşturarak bağırsağı nemlendirmeniz yeterlidir. Böylece kuru olan sucuk daha kolay soyulacaktır.

Sucuk sade olarak ya da bazı malzemeler kullanılarak pişirilir. Sucuk pişirme ve sucuk kızartma çok ayrı şeylerdir. İkisini birbirinden ayırmak gerekir. Sucuk pişirmek için yapılması gerekenler; sucuk tavada pişirilir, sahanda pişirilir, pişirme sacı üzerinde pişirilir, ocak üzeri tost makinasında pişirilir ve hatta pişirme kâğıdı içinde de pişirilebilir. Yapmanız gereken sucuğu soyup isteğinize göre doğrayıp sonra kullanacağınız aleti ısıtmanız gerekir. Sucuğu yağ kullanarak veya yağsız olarak pişirebilirsiniz. Sucuk yağlı olduğu zaman sucuğu pişirirken yağ kullanmak gerekmez. Fazla yağlı olmayan sucuğu pişirirken ise yağ konur. Eğer sucuk orta yağlıysa, aletin tabanına istenilen miktarda yağ ilave edilir ve alet ısıtılır. Yağ kızardıktan sonra dilimlenmiş sucukları dizelim. Üzerine iki kaşık su gezdirilir ve her iki tarafı da pişirilir. Pişen sucuklar ılıyınca servis tabağına alabilirsiniz.

Tavada kaşarlı sucuk kızarması tarifinin malzemeleri
Tavada kaşarlı sucuk tarifi nasıl yapılır?

İlk önce tavaya tereyağını koyup eritelim. Tereyağımız iyice kızdıktan sonra sucukları diziyoruz ve her iki tarafını da kızartıyoruz. Kızaran sucukların üzerine kaşar rendemizi ilave ediyoruz. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak birkaç dakika bekletiyoruz. Kaşarlar eriyince sıcak olarak servis yapıyoruz.

Afiye olsun.
" } ] }