Kangal Sucuk

Kangal Sucuk, özellikle hafta sonu sofralarımızı neşelendiren lezzetli bir bir besindir. Çocukların bayılarak tükettiği bu lezzetin yapımı oldukça kolay olması ve piyasada birçok işletmenin hazırlayarak satışa sunmuş olduğu bu lezzet evimizde de hazırlanması oldukça kolaydır. Özellikle hayvan kesildikten sonra parça etlerin alınmasından sonra kemiklere yapışık olan ufak et parçalarının değerlendirmesi ve saklamasını oldukça kolay olmasında pratik bir besindir.
Sucuk içinde bulunan besinlerin yarı geçirgen bağırsak yardımıyla sucuğun özünde bulunan su dışarıya yavaş ve kontrollü bir şekilde atılması sağlanır. Bu arada sucuğun içinde bulunan baharatlar yardımıyla, kuruyarak bakterilerin çürümesi engeller. Böylece et uzun süre saklanarak korunur ve istenilen zaman halinde tüketilir. Sucuk hazırlanırken içine konulan yağın ise rolü oldukça büyük olup etin pişme aşamasında yumuşak kalması sağlanır. Sucukların asılı kalmasıyla bağırsak ve sucuğun sürtünmeden veya temastan korunması sağlanır. Böylelikle yarı geçirgen zarın nüfus ettiği alanın tadını ve nemini almayarak sucuğun tadının bozulmasını engeller. Bu nedenle hazırlanan sucuk ipe asılmaktadır.

Kangal Sucuk Nasıl Yapılır?


Hazırlanışı oldukça kolay olan kangal sucuğun malzemelerini hazırlarken eğer eldiven kullanmayacaksanız ellerin temizlenmesi ve tırnakların kısa olması gerekir mümkün ise antibakteriyel sabun kullanılmasında fayda bulunmaktadır. Malzemeler hazırlanırken çalışılan yüzeyin temiz olması gerekir ayrıca tezgâhımız ahşap olması halinde sucuk içi hazırlanırken yağın çekmemesi amacıyla naylon veya ince folyoyla tahta kaplanır.
Böylelikle hem yağ tezgâha geçmez hem de tezgâhı uzun uzadıya temizleme işlemiyle fazlaca uğraşılmaz.

Kangal Sucuk Hazırlanmasında Gerekli Malzemeleri

  • 2 kg dana döş eti
  • 200 gram kadar kavram (İç) yağ,
  • 1 çorba kaşığı kadar toz biber, kimyon, yenibahar ve karabiber,
  • 1,5 çorba kaşığı tuz,
  • 15 diş kadar ezilmiş ve çekilmiş sarımsak,
  • 5-6 metre kurutulmuş sucuğun konulacağı bağırsak,
  • 1 su bardağı kadar sirke,
  • Elle çevrimi yapılan kıyma makinesi ve sucuk başlığı,
  • Bağlamak için kullanılan pamuklu yorgan ipi,
Dana döş eti kıyma makinesinde çekilerek geniş bir leğenin içine alınır. İçine toz biber, kimyon, yenibahar, karabiber ve tuz eklenerek baharat ve tuzun kıymamız üzerinde güzelce yoğrulur. Baharat ile bütünleşen kıymamız yaklaşık olarak 1 saat bekledikten sonra 24 saat buzdolabında dinlenmeye alınır. Akabinde sucuk bağırsağı alınır. Bu bağırsak derin bir kap içerisine konulan kaynamış suyumuzun için yaklaşık sirke eklenerek bağırsağın açılması ve genleşmesi için bir müddet bekletilir. Sıcak su içerisinde bağırsak açılıncaya kadar bekletilir. Kaynar suda fazla bekletilen zar birbirine geçmeden sıcak sudan çıkartılır. Dolaptan çıkarttığımız sucuk kıymamız kıyma makinesine takılan bir aparat yardımıyla bağırsağın içine aktarılır. Bağırsak içine kıymamız çekilirken içinde hava olmamasına dikkat edilir. Yavaşça kıyma makinesi yardımıyla doldurulan kıymamız içinde boşluk oluşmaması için kıyma bağırsağa doğru bastırılır. Doldurma işlemi tamamlandıktan sonra sıkıca hava almayacak şekilde pamuklu bir iple bağlanan kangal sucuğumuz serin bir alanda veya güneşin görmediği bir bölgede 5-6 gün kadar asarak dinlendirilir. Bu dinlenme aşamasında sucuk asılarak herhangi bir yere temas olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Kangal sucuğumuz kururken fazla su kıymadan bağırsak yardımıyla yavaş yavaş uçacağından sucuğun rengi kırmızılaşarak değişir. Kuruyan kangal sucuğumuz tüketilmeye hazır hale gelir.
21.01.2024 00:36:50
Kangal Sucuk ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kangal Sucuk Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kangal Sucuk"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sucuk Baharatı

Sucuk Baharatı: Sucuk hayvan bağırsağı temizlenip şişirilir ve kurutup içine et baharat karışımı harç doldurularak yapılır kurutulur. Sucuk yapımı tüket...
Devamını Oku

Sucuk Kızartma

Sucuk kızartma, diğer yemeklere göre kolay gibi görünür. Ama dikkat edilmesi gereken birçok püf noktası vardır. İyi bir sucuk kızartması yapmanız için dikkat...
Devamını Oku

Sucuk İçi

Sucuk içi, Sucuk Türk mutfağının neredeyse olmazsa olmazlarındandır. Keskin kokusuna rağmen hemen hemen herkes tarafından çok sevilmektedir. Sucuk uzun yılla...
Devamını Oku

Şeker Sucuğu

Şeker sucuğu, Sucuk her bölgede yapılan bir tatlı türüdür. Sucuk büyüklü küçüklü her damağa hitap eder. Sucuğu genelde cevizli yaparlar, ama daha birçok sucu...
Devamını Oku

Sucuk Bağırsağı

Sucuk bağırsağı amaçlı yağlı et idealdir. Bu sebeple sucuk yapımında %30 ile 35 oranında yağlı çekilmiş kalın kıyma kullanılır. Damak zevkine uyumlu ola...
Devamını Oku

Sucuk Izgara

Sucuk Izgara, Hafta sonları ailecek geçirilecek pikniğinize ayrı bir bir tat ve lezzet oluşturan sucukta ızgara keyfi mangal da hazırlanışı oldukça pratik ve...
Devamını Oku

Salçalı Sucuk

Salçalı sucuk, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan bir tariftir. Hemen herkesin kısa bir süre de yapabileceği pratik bir tariftir. Özellikle ...
Devamını Oku

Lokum Sucuk

Lokum Sucuk, Market ve çerezciler de lokum sucuk sürekli olarak satılan bir hediyelik ürün olan lokum sucuk oldukça lezzetli bir tatlı ve çerez karışımı bir ...
Devamını Oku

Cevizli Pekmezli Sucuk

Cevizli pekmezli sucuk, Elazığ ve Artvin illerinde dut veya üzüm pekmezi ile yapılır. Orcik veya köme de denilir. Şekil itibari ile sucuğa benzediği içi...
Devamını Oku

Cevizli Sucuk Kalori

Cevizli Sucuk Kalori, Cevizli sucuk damaklarımızı lezzetlendiren kalori değeri biraz yüksek olan ceviz ve pekmezin birleşmesiyle tüketilen aperatif bir lezze...
Devamını Oku

Sucuk Döner

Sucuk Döneri, ilk Afyonkarahisarlılar keşfetmiştir. Genelde insanlar marketlerden alıp tüketirler ya da restoranlarda tüketirler. Sucuk Döneri birçok ...
Devamını Oku

Sucuk

Sucuk, özellikle Ermenistan Bulgaristan ve Türkiye gibi ülkelerde yaygın bir şekilde tüketilir. Yapımında ise şişirilerek kurutulmuş olan bağırsak içinin kıy...
Devamını Oku

Sucuk Çeşitleri

Sucuk çeşitleri, kıyılmış olan etin içerisine baharat çeşitleri gibi bazı maddeler katılarak yoğurup, kurutulmuş sığır ince bağırsağına doldurulması ile...
Devamını Oku

Fırında Sucuk

Fırında sucuk, fırında sucuk çok sevilerek tüketilen yiyeceklerin başında gelir. Damak tadına göre farklı şekillerde hazırlanabilen bir lezzettir. Fırın...
Devamını Oku

Hamilelikte Sucuk

Hamilelikte sucuk, Hamilelikte sucuk, sosis ve salam gibi yiyeceklerin tüketilmesi oldukça zararlıdır. Aslında normal insanlar da tüketmemeli ama hamileler b...
Devamını Oku

Sucuk Yemekleri

Sucuk Yemekleri, Sucuk doyurucu özelliği nedeniyle birçok yemek içerisinde kullanılan değerli bir besin türüdür. Sucuktan birçok yemek yapılmaktadır. Yapılan...
Devamını Oku

Evde Sucuk Yapımı

Evde Sucuk Yapımı, Kıyılıp içine baharat katılarak yoğrulan etin, kurutulmuş sığır ince bağırsağına doldurulmasıyla yapılan bir çeşit sarımsak soslu yiyecek....
Devamını Oku

Pekmezli Sucuk

Pekmezli Sucuk, Anadolu'da yüzyıllardır yapılan, nereden çıktığı hususunda birkaç rivayet bulunan, pekmezin ve kuru yemişin her çeşidinden tarifi bulunan tip...
Devamını Oku

Cevizli Sucuk

Cevizli Sucuk, Anadolu'nun hemen her bölgesinde yapılan yöresel bir tatlı çeşididir. Görünüş olarak sucuğa benzediği için cevizli sucuk olarak tanınmıştır. A...
Devamını Oku

Sucuk Nasıl Yapılır

Sucuk nasıl yapılır: Sucuk deyince ilk akla gelen şehir Kayseri olur. Fakat sucuk şimdi dünyanın her yerinde üretiliyor. Sucuk alan kişiler sucuğun tazeliğin...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sucuk Baharatı
Sucuk Kızartma
Sucuk İçi
Şeker Sucuğu
Sucuk Bağırsağı
Son Forum Konuları
Piyasada Satılan Ucuz Dana Sucuklarının Perde Arkası
Cerrahpaşa Sucuk
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024