Pestil Sucuk

Pestil sucuk, pestil, K, Cl, SiO, Ca, P, Mg, S, Cul, Zn, CaO benzeri mineraller bakımından oldukça zengin olan bir gıdadır. Pestilin içinde yer alan maddeler aynı zamanda yüksek derecede proteine de sahiptir. Bununla birlikte suda eriyen (A, K, E ve D) vitaminleri ile B grubunda yer alan vitaminleri de içerir. Bu sebepten ötürü beden doku ve hücerelerinin kendi kendilerine yenilemelerine, bedendeki su dengesinin korunmasına, enzim üretimine, hormon üretilmesine ve bağışıklık sistemimizin güçlendirilmesine oldukça etkili katkıları bulunmaktadır.

Sucuk ise kıyılarak içerisine baharat çeşitleri konularak yoğrulmuş olan etin, sığırın güneşte kurutulmuş ince bağırsağına konulmasıyla yapılan lezzetli bir yiyecek türüdür. Dünya'da uygulanan standartlarda sucuk, yarı kuru ya da kuru fermente bir sosistir. Aslına bakıldığında sucuk gerçekten de laktik asit (Yani süt asidi) bakterileri tarafından olgun hale getirilen bir et ürünüdür. Sucuğun yapımında genellikle manda ve sığır etleri kullanılır. Bunların yanına isteği bağlı olarak koyun eti de katılmaktadır. Lezzetinin ve görünümünün daha iyi bir hale gelebilmesi için kuyruk yağı da ek olarak konulabilmektedir. Et ve kıyma yalnız başına bırakıldığında hemen bozulabilen besinlerdir. Bu durumu engellemek için kıymayı bol miktarda baharatla karıştırıp, iyice temizlenip, kurutulan bağırsaklara dikkatli ve ağzı kapatılarak doldurmuşlardır. Burada amaçlanan durum etin havasız bir şekilde ve daha uzun süre tutulmasıdır.
Basınç altında kalan kıyma bu biçimde sucuk haline gelmektedir.

Pestil tüketmenin faydaları nelerdir?


Pestil, içerisinde selenyum minerali bulunan nadir gıdalardan biri durumundadır. Yapım aşamasında süt, bal, ceviz veyahut da fındık, un ve dut kullanılan pestil selenyum minerali yönünden oldukça zengindir. Bu yönüyle kalp-damar hastalıkları, kanser, iktidarsızlık ve kansızlık problemi yaşayan bireylerin hemen her gün yemeleri Uzman hekimler tarafından tavsiye edilmektedir.

Pestil içerdiği demir minerali yönünden de zengindir. Bu durumun sebebi kullanılan ham maddelerin arasında yer alan bal, fındık, duttan ya da cevizden kaynaklanmaktadır. Fındıkta yaklaşık olarak %4,5 mgr, cevizde %3,1 mgr, dutta %1,57 mgr ve balda %0,05 mgr oranında bulunan demir en ufak bir özellik kaybetmeden pestilin özüne karışmaktadır. Pestil içerdiği magnezyum, kalsiyum ve fosfor mineralleri açısından da tüketilmesi gereken besinler arasında üst basamaklarda yer alır.

Sucuğun faydaları nelerdir?


Soğuk kış aylarını geçirdiğimiz günlerde insan havaların soğukluğundan dolayı bitkin hale düşmektedir. Enerji mineral, protein, vitamin ve bunun yanında karbonhidrat deposu olan pestil vücudun direnç kazanmasını ve bağışıklık sisteminizi güçlendirebilmemiz için sıklıkla tüketmemiz gereken besinler arasında yer almaktadır.

Sucuğun zararları nelerdir?


İşlenmiş olan et ve et ürünlerinde yer alan sodyum nitrit, zararlı bir içeriğe sahip olmayan fakat bu türde protein yönünden zengin olan gıdalarda bulunan amüneasitlerle etkileşime giriyor ve kansere sebep oluyor. Günlük tüketilen 50 gram sucuk pankreas kanseri olma oranının yaklaşık olarak yüzde 20 arttığı Uzman hekimler tarafından gerçekleşmektedir. Toplumlarda daha öncesinde yapılan araştırmalara bakılarak işlenmiş olan etin bağırsak kanseri olma ihtimalini arttırdığı tespit edilmiştir. Bütün bunlarla birlikte Dünya Kanser Araştırma Fonu etlerin işlenmesinin fazlasıyla sağlıksız olduğunu ve bu türdeki etlerin kesinlikle tüketilmemesi yönünde kararlar almışlardır.

Sucuğun hazırlanışı nasıl gerçekleşir?

Yapılacak olan yaklaşık 20 kg sucuk için ihtiyaç duyulacak malzemeler 20 kg manda ya da sığır eti, yaklaşık 2 kg koyunun kuyruk yağı, 140 gr kadar kimyon, 10 gr kadar tarçın, 10 gr kadar zencefil, 1 gr kadar nitrat veyahut da nitrit, 10 gr kadar yenibahar, 200 gr kadar sarımsak kullanılır. Bu malzemeler et ve yağ iyice kavrulduktan sonra karışıma katıldıktan sonra tüm malzemeler iyice karıştırılarak yoğrulur. Yaklaşık olarak 10-12 saat kadar dinlendirilme aşaması olur. Sonra sığır ya da manda eti ince bağırsağa veyahut da sentetik bir kılıfa doldurulmaktadır ve eşit mesafelerde iple boğularak sıkı bir şekilde bağlanır ve kurutulur. Sucuğa sucuk tadını veren ana madde kimyondur. Bununla beraber süt asidi de bu tatta oldukça etkilidir. Türkiye'de hazırlanan sucuklara süt asidi bakterileri kültürü bilinçli bir şekilde katılmamaktadır. Sucuk yapımında kullanılan ürünlerden ya da havadan bu madde kendiliğinden bulaşmaktadır. Sucuğun genel anlamda bir formülü yoktur: Bölgeden bölgeye değişik tarifler olduğu görülmektedir.

20.01.2024 00:05:24
Pestil Sucuk ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pestil Sucuk Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Pestil Sucuk"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sucuk Baharatı

Sucuk Baharatı: Sucuk hayvan bağırsağı temizlenip şişirilir ve kurutup içine et baharat karışımı harç doldurularak yapılır kurutulur. Sucuk yapımı tüket...
Devamını Oku

Sucuk Kızartma

Sucuk kızartma, diğer yemeklere göre kolay gibi görünür. Ama dikkat edilmesi gereken birçok püf noktası vardır. İyi bir sucuk kızartması yapmanız için dikkat...
Devamını Oku

Sucuk İçi

Sucuk içi, Sucuk Türk mutfağının neredeyse olmazsa olmazlarındandır. Keskin kokusuna rağmen hemen hemen herkes tarafından çok sevilmektedir. Sucuk uzun yılla...
Devamını Oku

Şeker Sucuğu

Şeker sucuğu, Sucuk her bölgede yapılan bir tatlı türüdür. Sucuk büyüklü küçüklü her damağa hitap eder. Sucuğu genelde cevizli yaparlar, ama daha birçok sucu...
Devamını Oku

Sucuk Bağırsağı

Sucuk bağırsağı amaçlı yağlı et idealdir. Bu sebeple sucuk yapımında %30 ile 35 oranında yağlı çekilmiş kalın kıyma kullanılır. Damak zevkine uyumlu ola...
Devamını Oku

Sucuk Izgara

Sucuk Izgara, Hafta sonları ailecek geçirilecek pikniğinize ayrı bir bir tat ve lezzet oluşturan sucukta ızgara keyfi mangal da hazırlanışı oldukça pratik ve...
Devamını Oku

Salçalı Sucuk

Salçalı sucuk, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan bir tariftir. Hemen herkesin kısa bir süre de yapabileceği pratik bir tariftir. Özellikle ...
Devamını Oku

Lokum Sucuk

Lokum Sucuk, Market ve çerezciler de lokum sucuk sürekli olarak satılan bir hediyelik ürün olan lokum sucuk oldukça lezzetli bir tatlı ve çerez karışımı bir ...
Devamını Oku

Cevizli Pekmezli Sucuk

Cevizli pekmezli sucuk, Elazığ ve Artvin illerinde dut veya üzüm pekmezi ile yapılır. Orcik veya köme de denilir. Şekil itibari ile sucuğa benzediği içi...
Devamını Oku

Cevizli Sucuk Kalori

Cevizli Sucuk Kalori, Cevizli sucuk damaklarımızı lezzetlendiren kalori değeri biraz yüksek olan ceviz ve pekmezin birleşmesiyle tüketilen aperatif bir lezze...
Devamını Oku

Sucuk Döner

Sucuk Döneri, ilk Afyonkarahisarlılar keşfetmiştir. Genelde insanlar marketlerden alıp tüketirler ya da restoranlarda tüketirler. Sucuk Döneri birçok ...
Devamını Oku

Sucuk

Sucuk, özellikle Ermenistan Bulgaristan ve Türkiye gibi ülkelerde yaygın bir şekilde tüketilir. Yapımında ise şişirilerek kurutulmuş olan bağırsak içinin kıy...
Devamını Oku

Sucuk Çeşitleri

Sucuk çeşitleri, kıyılmış olan etin içerisine baharat çeşitleri gibi bazı maddeler katılarak yoğurup, kurutulmuş sığır ince bağırsağına doldurulması ile...
Devamını Oku

Fırında Sucuk

Fırında sucuk, fırında sucuk çok sevilerek tüketilen yiyeceklerin başında gelir. Damak tadına göre farklı şekillerde hazırlanabilen bir lezzettir. Fırın...
Devamını Oku

Hamilelikte Sucuk

Hamilelikte sucuk, Hamilelikte sucuk, sosis ve salam gibi yiyeceklerin tüketilmesi oldukça zararlıdır. Aslında normal insanlar da tüketmemeli ama hamileler b...
Devamını Oku

Sucuk Yemekleri

Sucuk Yemekleri, Sucuk doyurucu özelliği nedeniyle birçok yemek içerisinde kullanılan değerli bir besin türüdür. Sucuktan birçok yemek yapılmaktadır. Yapılan...
Devamını Oku

Evde Sucuk Yapımı

Evde Sucuk Yapımı, Kıyılıp içine baharat katılarak yoğrulan etin, kurutulmuş sığır ince bağırsağına doldurulmasıyla yapılan bir çeşit sarımsak soslu yiyecek....
Devamını Oku

Pekmezli Sucuk

Pekmezli Sucuk, Anadolu'da yüzyıllardır yapılan, nereden çıktığı hususunda birkaç rivayet bulunan, pekmezin ve kuru yemişin her çeşidinden tarifi bulunan tip...
Devamını Oku

Cevizli Sucuk

Cevizli Sucuk, Anadolu'nun hemen her bölgesinde yapılan yöresel bir tatlı çeşididir. Görünüş olarak sucuğa benzediği için cevizli sucuk olarak tanınmıştır. A...
Devamını Oku

Sucuk Nasıl Yapılır

Sucuk nasıl yapılır: Sucuk deyince ilk akla gelen şehir Kayseri olur. Fakat sucuk şimdi dünyanın her yerinde üretiliyor. Sucuk alan kişiler sucuğun tazeliğin...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sucuk Baharatı
Sucuk Kızartma
Sucuk İçi
Şeker Sucuğu
Sucuk Bağırsağı
Son Forum Konuları
Piyasada Satılan Ucuz Dana Sucuklarının Perde Arkası
Cerrahpaşa Sucuk
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024