Pekmezli Sucuk

Pekmezli Sucuk, Anadolu'da yüzyıllardır yapılan, nereden çıktığı hususunda birkaç rivayet bulunan, pekmezin ve kuru yemişin her çeşidinden tarifi bulunan tipik bir Anadolu tatlısıdır. İlk kaydına 15. Asırda Afyon'da rastlanılan, Evliya Çelebi seyahatnamesinde Manisa, Eğriboz ve İstanbul'un tatlı sucuklarını yediğini ve pek övdüğünü yazmıştır.
19. Yüzyılda Anadolu'daki birçok şehirde başka isimleri ve tarifleri bulunmaktadır.

Bu tatlı türünün badem, fıstık ve en çok da cevizle yapılanı yaygın olanıdır. Öylesine özdeşleşmiş ki cevizle, artık pekmezli sucuk denince akla cevizle yapılanı gelmektedir.

Bizde burada cevizli sucuğu yani diğer adıyla orcik veya kömeyi tarif edeceğiz. Cevizli sucuk, genellikle Artvin ve Elazığ yörelerinde üzüm ya da dut şırası ve ceviz kullanılarak yapılmaktadır. Şeklinin sucuğa benzemesinden dolayı pekmezli sucuk yani daha çok cevizli sucuk adıyla anılır.

Gürcüce'de çurç'ela, Rusça'da orcik adıyla da bilinmektedir. Elazığ yöresinde yaygın olarak yapılan ve bu civarlarda orcik adıyla anılan tatlı, aynı zamanda Artvin yöresinde asırlardır yapılmakta ve bu yörede köme olarak bilinmektedir.

Pekmezli Sucuk İçin Gerekli Malzemeler (Orçik)

  • 1 kg ceviz içi
  • 3 su bardağı dut ya da üzüm pekmezi
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 su bardağı su
  • 5 metre keten ip

Pekmezli Sucuk Nasıl Yapılır?


Cevizleri bir iğne yardımıyla beşer onar ve araları açık olacak şekilde ipe dizin.
Hazırladığınız cevizlerin uçlarında tutmak için pay bırakın. Pekmezi ocağa alın ve kaynamaya bırakın. Bu esnada nişasta ve suyu iyice çırpın ve kaynamakta olan pekmeze ekleyin. Nişastanın topaklanmaması için sürekli karıştırın. Pekmez kıvama gelince ocaktan alın. Sucukları asmak için bir yer belirleyin (Bu çamaşır kurutma askıları olabilir), asacağınız yerin altına tepsi koymayı unutmayın (Zira damlama yapacaktır). İpe dizdiğimiz cevizleri hazırladığımız bulamaca bandırın. Cevizler karışımla kapandıktan sonra bulamaçtan çıkarın ve asın. Sucukların daha kalın olmasını istiyorsanız bandırma işlemini birkaç kez tekrarlayabilirsiniz, bulamaç koyulaşırsa tekrar ısıtarak inceltebilirsiniz. Kuruduktan sonra servis edin. Tepsiye damlayanları da pestil yapabilirsiniz.

Öneri; Cevizleri alırken bir bütünün dört parçası şeklinde seçerek alınız ve ipe dizerken nemlendirmeyi unutmayınız yoksa çoğu kırılır.

Afiyet olsun.

18.01.2024 23:17:47
Pekmezli Sucuk ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pekmezli Sucuk Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Pekmezli Sucuk"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sucuk Baharatı

Sucuk Baharatı: Sucuk hayvan bağırsağı temizlenip şişirilir ve kurutup içine et baharat karışımı harç doldurularak yapılır kurutulur. Sucuk yapımı tüket...
Devamını Oku

Sucuk Kızartma

Sucuk kızartma, diğer yemeklere göre kolay gibi görünür. Ama dikkat edilmesi gereken birçok püf noktası vardır. İyi bir sucuk kızartması yapmanız için dikkat...
Devamını Oku

Sucuk İçi

Sucuk içi, Sucuk Türk mutfağının neredeyse olmazsa olmazlarındandır. Keskin kokusuna rağmen hemen hemen herkes tarafından çok sevilmektedir. Sucuk uzun yılla...
Devamını Oku

Şeker Sucuğu

Şeker sucuğu, Sucuk her bölgede yapılan bir tatlı türüdür. Sucuk büyüklü küçüklü her damağa hitap eder. Sucuğu genelde cevizli yaparlar, ama daha birçok sucu...
Devamını Oku

Sucuk Bağırsağı

Sucuk bağırsağı amaçlı yağlı et idealdir. Bu sebeple sucuk yapımında %30 ile 35 oranında yağlı çekilmiş kalın kıyma kullanılır. Damak zevkine uyumlu ola...
Devamını Oku

Sucuk Izgara

Sucuk Izgara, Hafta sonları ailecek geçirilecek pikniğinize ayrı bir bir tat ve lezzet oluşturan sucukta ızgara keyfi mangal da hazırlanışı oldukça pratik ve...
Devamını Oku

Salçalı Sucuk

Salçalı sucuk, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan bir tariftir. Hemen herkesin kısa bir süre de yapabileceği pratik bir tariftir. Özellikle ...
Devamını Oku

Lokum Sucuk

Lokum Sucuk, Market ve çerezciler de lokum sucuk sürekli olarak satılan bir hediyelik ürün olan lokum sucuk oldukça lezzetli bir tatlı ve çerez karışımı bir ...
Devamını Oku

Cevizli Pekmezli Sucuk

Cevizli pekmezli sucuk, Elazığ ve Artvin illerinde dut veya üzüm pekmezi ile yapılır. Orcik veya köme de denilir. Şekil itibari ile sucuğa benzediği içi...
Devamını Oku

Cevizli Sucuk Kalori

Cevizli Sucuk Kalori, Cevizli sucuk damaklarımızı lezzetlendiren kalori değeri biraz yüksek olan ceviz ve pekmezin birleşmesiyle tüketilen aperatif bir lezze...
Devamını Oku

Sucuk Döner

Sucuk Döneri, ilk Afyonkarahisarlılar keşfetmiştir. Genelde insanlar marketlerden alıp tüketirler ya da restoranlarda tüketirler. Sucuk Döneri birçok ...
Devamını Oku

Sucuk

Sucuk, özellikle Ermenistan Bulgaristan ve Türkiye gibi ülkelerde yaygın bir şekilde tüketilir. Yapımında ise şişirilerek kurutulmuş olan bağırsak içinin kıy...
Devamını Oku

Sucuk Çeşitleri

Sucuk çeşitleri, kıyılmış olan etin içerisine baharat çeşitleri gibi bazı maddeler katılarak yoğurup, kurutulmuş sığır ince bağırsağına doldurulması ile...
Devamını Oku

Fırında Sucuk

Fırında sucuk, fırında sucuk çok sevilerek tüketilen yiyeceklerin başında gelir. Damak tadına göre farklı şekillerde hazırlanabilen bir lezzettir. Fırın...
Devamını Oku

Hamilelikte Sucuk

Hamilelikte sucuk, Hamilelikte sucuk, sosis ve salam gibi yiyeceklerin tüketilmesi oldukça zararlıdır. Aslında normal insanlar da tüketmemeli ama hamileler b...
Devamını Oku

Sucuk Yemekleri

Sucuk Yemekleri, Sucuk doyurucu özelliği nedeniyle birçok yemek içerisinde kullanılan değerli bir besin türüdür. Sucuktan birçok yemek yapılmaktadır. Yapılan...
Devamını Oku

Evde Sucuk Yapımı

Evde Sucuk Yapımı, Kıyılıp içine baharat katılarak yoğrulan etin, kurutulmuş sığır ince bağırsağına doldurulmasıyla yapılan bir çeşit sarımsak soslu yiyecek....
Devamını Oku

Cevizli Sucuk

Cevizli Sucuk, Anadolu'nun hemen her bölgesinde yapılan yöresel bir tatlı çeşididir. Görünüş olarak sucuğa benzediği için cevizli sucuk olarak tanınmıştır. A...
Devamını Oku

Sucuk Nasıl Yapılır

Sucuk nasıl yapılır: Sucuk deyince ilk akla gelen şehir Kayseri olur. Fakat sucuk şimdi dünyanın her yerinde üretiliyor. Sucuk alan kişiler sucuğun tazeliğin...
Devamını Oku

Kangal Sucuk

Kangal Sucuk, özellikle hafta sonu sofralarımızı neşelendiren lezzetli bir bir besindir. Çocukların bayılarak tükettiği bu lezzetin yapımı oldukça kolay olma...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sucuk Baharatı
Sucuk Kızartma
Sucuk İçi
Şeker Sucuğu
Sucuk Bağırsağı
Son Forum Konuları
Piyasada Satılan Ucuz Dana Sucuklarının Perde Arkası
Cerrahpaşa Sucuk
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024