Sucuk Bağırsağı

Sucuk bağırsağı amaçlı yağlı et idealdir. Bu sebeple sucuk yapımında %30 ile 35 oranında yağlı çekilmiş kalın kıyma kullanılır. Damak zevkine uyumlu olarak kıymaya sarımsak, tuz, sucuk baharatı, karabiber, kimyon, yenibahar ve kırmızıbiber eklenir. (2 kilogram ete, bir yemek kaşığı sucuk baharatı, 10 diş sarımsak, bir yemek kaşığı kimyon, 2 çay kaşığı yenibahar, bir yemek kaşığı karabiber, bir çay kaşığı tuz eklenir) Baharatın ölçüsüne gelince, yöresel olarak damak zevki değiştiğinden, yoksun baharatlar karışım pişirilerek denetim edilir ve hamura sonradan ek edilebilir.
Bu karışımı güzelce yoğurup 12 saat sağlamak bir zaman civarı buzdolabında dinlendirin. Sonrası zaman tekrardan elden geçirip tekrar yoğurun. Bu sırada baharatçılarda satılan işlenmiş ve temizlenmiş kuru bağırsaklar da ıslanarak hazırlanır.1 kilogram sucuk karışımı bir metre bağırsağa geliyor olacak pozisyonda mekanik kıyma makinesi ve huni yardımıyla bağırsağa yerleştirilir. İleri ki zamanlarda çengel ortaya konulan sucuklar pamuk ipliği ile bağlanarak kurumak amacıyla asılır. Doldurma işlemini kasaplara da yaptırabilirsiniz. İsterseniz bağırsak kullanmayabilirsiniz, o zaman;

Streç üstünde, bir kullanımlık miktarlara sucuk tarzı verilip sıkıca sarılır. Kurumak amacıyla bekletilir. Buzdolabında muhafaza edilip gerek duyulduğunda gereksinim kadarı çıkartılıp gerisi tekrardan dolaba koyulmalı.

Sucukta iç yağı olsun istemiyorsanız, kıymayı dananın döş bölümünden yağlı olarak alabilirsiniz.
Bütün malzemeyi bir araya getirerek kıyma aparatı durumda olan bir karıştırıcı veya kıyma makineniz varsa onla beraber sucuk içini hazırlayabilirsiniz. Bu aparatlarınız yoksa 10-15 dk civarı güzelce yoğrulmalıdır. Karışım hazırlandıktan sonra streç filmle sararak buzdolabınızda 24 saat dinlendirin.

Bağırsağı musluk suyunda ıslatın


Bazı bireylerin yaptıkları sucukları buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucularda muhafaza ettiklerini bazılarının da bağırsağa doldurduğuna dikkati çeken uzmanlar, bağırsağa doldurulmasının daha yararlı meydana geldiğini, nedeni ise bağırsağın içerisindeki yağlarla sucuğu beslediğini vurgulandı.

Sucuğu bağırsağa dolduranların yaptığı en önemli yanlışların başında bağırsağın sıcaklığı fazla suyla ıslatılması geldiğini dile getiren uzmanlar, şunları kaydetti:
Kuru pozisyonda satılan bağırsağın açılarak doldurulması amaçlı ıslatılması gerekmektedir. Fakat vatandaşlar 'daha temiz olur' düşüncesiyle bağırsağı sıcaklığı fazla ve üstelik kaynamış suda ıslatıyor. Bu da bağırsağın pişmesine ve yırtılmasına kapı aralıyor. Pek çok birey 'bağırsağınız çürük çıktı' diye yakıntıya geliyor. Halbuki bağırsağın ateş gibi olmayan musluk suyunda ıslatılması gerekmektedir. Neticede bağırsak zardır ve ateş gibi suda ıslatılması halinde çok hızlı kopabiliyor. Kullanılan bağırsağın kalınlığı da ciddi. Bağırsaklar kalınlığına yönelik 40 ile 60 kalibre içinde değişiyor. İdeal durumda olan bağırsak 45-50 kalibre kalınlığındaki bağırsaktır. Görünüm bakımından daha harika olur. Bağırsağın fazladan sucuk alması amaçlı çok sık sık doldurulması da kopmasına ve delinip patlamasına yol açar. O sebeple çok sıkmadan doldurulması gerekmektedir. "

Bağırsağa doldurulan sucuğu rüzgârlı havada kurutun


Sucuğun bağırsağa doldurulduktan sonra kurutulması gerektiğini, tersi halde ekşiyip küfleneceğini belirten uzmanlar, ev sucuğunun rüzgârlı, serin havada veya buz dolabında kurutulması gerektiğini ifade etti. Hazırlıklı sucuklarda jelatin, katkı maddeleri, hayvanın yenecek yenmeyecek her çeşit bölgesi olma olasılığı olduğundan bizzat sucuğunuzu yapabilirsiniz. Perhize uyumlu yağsız bir sucuk ele geçirmiş oluyorum. Hazırlanışı hiç de kolay değil değil toplamda 3 saatinizi dahi almaz. Deneyenlere afiyet olsun.
23.01.2024 03:33:58
Sucuk Bağırsağı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sucuk Bağırsağı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Sucuk Bağırsağı"
Bende evde denedim çok güzel oldu.
Niyazi . 24.08.2018
Sucuk büzüldü barsak bol kaldı ne yapayım
SELMA UZEL . 25.10.2017

Sucuk Baharatı

Sucuk Baharatı: Sucuk hayvan bağırsağı temizlenip şişirilir ve kurutup içine et baharat karışımı harç doldurularak yapılır kurutulur. Sucuk yapımı tüket...
Devamını Oku

Sucuk Kızartma

Sucuk kızartma, diğer yemeklere göre kolay gibi görünür. Ama dikkat edilmesi gereken birçok püf noktası vardır. İyi bir sucuk kızartması yapmanız için dikkat...
Devamını Oku

Sucuk İçi

Sucuk içi, Sucuk Türk mutfağının neredeyse olmazsa olmazlarındandır. Keskin kokusuna rağmen hemen hemen herkes tarafından çok sevilmektedir. Sucuk uzun yılla...
Devamını Oku

Şeker Sucuğu

Şeker sucuğu, Sucuk her bölgede yapılan bir tatlı türüdür. Sucuk büyüklü küçüklü her damağa hitap eder. Sucuğu genelde cevizli yaparlar, ama daha birçok sucu...
Devamını Oku

Sucuk Izgara

Sucuk Izgara, Hafta sonları ailecek geçirilecek pikniğinize ayrı bir bir tat ve lezzet oluşturan sucukta ızgara keyfi mangal da hazırlanışı oldukça pratik ve...
Devamını Oku

Salçalı Sucuk

Salçalı sucuk, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan bir tariftir. Hemen herkesin kısa bir süre de yapabileceği pratik bir tariftir. Özellikle ...
Devamını Oku

Lokum Sucuk

Lokum Sucuk, Market ve çerezciler de lokum sucuk sürekli olarak satılan bir hediyelik ürün olan lokum sucuk oldukça lezzetli bir tatlı ve çerez karışımı bir ...
Devamını Oku

Cevizli Pekmezli Sucuk

Cevizli pekmezli sucuk, Elazığ ve Artvin illerinde dut veya üzüm pekmezi ile yapılır. Orcik veya köme de denilir. Şekil itibari ile sucuğa benzediği içi...
Devamını Oku

Cevizli Sucuk Kalori

Cevizli Sucuk Kalori, Cevizli sucuk damaklarımızı lezzetlendiren kalori değeri biraz yüksek olan ceviz ve pekmezin birleşmesiyle tüketilen aperatif bir lezze...
Devamını Oku

Sucuk Döner

Sucuk Döneri, ilk Afyonkarahisarlılar keşfetmiştir. Genelde insanlar marketlerden alıp tüketirler ya da restoranlarda tüketirler. Sucuk Döneri birçok ...
Devamını Oku

Sucuk

Sucuk, özellikle Ermenistan Bulgaristan ve Türkiye gibi ülkelerde yaygın bir şekilde tüketilir. Yapımında ise şişirilerek kurutulmuş olan bağırsak içinin kıy...
Devamını Oku

Sucuk Çeşitleri

Sucuk çeşitleri, kıyılmış olan etin içerisine baharat çeşitleri gibi bazı maddeler katılarak yoğurup, kurutulmuş sığır ince bağırsağına doldurulması ile...
Devamını Oku

Fırında Sucuk

Fırında sucuk, fırında sucuk çok sevilerek tüketilen yiyeceklerin başında gelir. Damak tadına göre farklı şekillerde hazırlanabilen bir lezzettir. Fırın...
Devamını Oku

Hamilelikte Sucuk

Hamilelikte sucuk, Hamilelikte sucuk, sosis ve salam gibi yiyeceklerin tüketilmesi oldukça zararlıdır. Aslında normal insanlar da tüketmemeli ama hamileler b...
Devamını Oku

Sucuk Yemekleri

Sucuk Yemekleri, Sucuk doyurucu özelliği nedeniyle birçok yemek içerisinde kullanılan değerli bir besin türüdür. Sucuktan birçok yemek yapılmaktadır. Yapılan...
Devamını Oku

Evde Sucuk Yapımı

Evde Sucuk Yapımı, Kıyılıp içine baharat katılarak yoğrulan etin, kurutulmuş sığır ince bağırsağına doldurulmasıyla yapılan bir çeşit sarımsak soslu yiyecek....
Devamını Oku

Pekmezli Sucuk

Pekmezli Sucuk, Anadolu'da yüzyıllardır yapılan, nereden çıktığı hususunda birkaç rivayet bulunan, pekmezin ve kuru yemişin her çeşidinden tarifi bulunan tip...
Devamını Oku

Cevizli Sucuk

Cevizli Sucuk, Anadolu'nun hemen her bölgesinde yapılan yöresel bir tatlı çeşididir. Görünüş olarak sucuğa benzediği için cevizli sucuk olarak tanınmıştır. A...
Devamını Oku

Sucuk Nasıl Yapılır

Sucuk nasıl yapılır: Sucuk deyince ilk akla gelen şehir Kayseri olur. Fakat sucuk şimdi dünyanın her yerinde üretiliyor. Sucuk alan kişiler sucuğun tazeliğin...
Devamını Oku

Kangal Sucuk

Kangal Sucuk, özellikle hafta sonu sofralarımızı neşelendiren lezzetli bir bir besindir. Çocukların bayılarak tükettiği bu lezzetin yapımı oldukça kolay olma...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sucuk Baharatı
Sucuk Kızartma
Sucuk İçi
Şeker Sucuğu
Sucuk Bağırsağı
Son Forum Konuları
Piyasada Satılan Ucuz Dana Sucuklarının Perde Arkası
Cerrahpaşa Sucuk
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024