Sucuk Baharatı

Sucuk Baharatı: Sucuk hayvan bağırsağı temizlenip şişirilir ve kurutup içine et baharat karışımı harç doldurularak yapılır kurutulur. Sucuk yapımı tüketimi çok eski yıllara dayanır. Sucuğun Türkiye, başta olmakla Bulgaristan, Ermenistan ve Orta Asya'da bolca tüketilen mangalda vaz geçilmez bir et ürünüdür. Ülkemizin birçok yerinde kurban etleriyle evlerde yapılır evde kurban etiyle ölçüsüz baharat kullanımıyla yapılan sucukların lezzeti ve kalitesi yüksek olmaz.

Sucuk nasıl yapılır?


Sucuk yapımında büyük baş hayvan özellikle dana etinde yapılan kıyma ve içine özel baharat karışımı katılarak yapılır. Sucuk yağlı kıyma, sarımsak, tuz, kimyon, kırmızı biber gibi baharatlarla yapıldığı için çok lezzetli bir besin kaynağıdır. Lezzetli bir sucuk yapmak istenildiğinde eti ve baharatlarına dikkat etmek gerekir.

Kaliteli et baharat kullanmak yapılan sucuğun lezzetini ve kalitesini artırır. Türkiye'mizde sucuk yapımı İç Anadolu'da bulunan Kayseri ilinde 50 yıldır yapılır ve Türkiye'nin diğer il, ilçelerinde de yapılmaktadır. Sucuk için kullanılacak et miktarına göre baharatlarda ölçüyle ayarlanır. Sucuk için hazırlanmış özel biber ve baharatları işin ehli olan devamlı bu işi yapan kişilerde alıp kullanmak gerekir. 10 kilo ete bir kilo baharat (8 çeşit) karışımı kullanılır.

Hazırlanan sucuk malzemesi iyice yoğrulduktan sonra kıvama gelince streç film ile sarılarak buz dolabında 24 saat bekletilir.
Dinlenmiş sucuk malzemesini kurutulmuş bağırsaklara iyice doldurulur. Hazır olan sucuklar bağlanarak asılıp kurutulur.

Sucuk çeşitleri


Kangal sucuk, Parmak sucuk, Baton sucuk, Varyanta sucuk. Çoğunlukla sucukların hepsi kıyma baharatla yapılır, bu sucukların tek farklılığı şekilleri büyüklük oranları ve içindeki kıyma dana etinde yapılırken kiminde ise sığır ve koyun eti kullanılarak yapılır.

Sucuk baharatları


Sarımsak sucuğa lezzet verir sucuğun has kokusunu oluşturur.
  • Kırmızı biber içinde boya olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Karabiber taze çekilmiş kendine has kokusunun bozulmamış olmalıdır.
  • Yeni bahar küflenmemiş saklama koşulu sağlıklı olmalıdır.
  • Kimyon iyi olgunlaşmış bitkilerinin koşullu ortamda kurutulup çekilmiş lezzet vermesi amacıyla kullanılır.
  • Tarçın sucuk yapımda lezzet amaçlı konulur.
  • Karanfil çekilmiş toz halinde koku amaçlı kullanılır.
  • Zencefil az miktarda sucuğa katılması lezzet verir.
  • Tuz sucukta oluşacak bakterileri engeller sucuğa lezzet verir kullanılacak tuz sofra tuzu olmalıdır.
  • Zeytinyağı sucuk karışımının kolay yapılması ve yumuşak ve lezzetli olması amaçlı konulur.
  • Şeker çok az kullanılır sucukta oluşacak bakterileri yok eder kokmasını önler.
Afiyet olsun.
20.01.2024 02:31:18
Sucuk Baharatı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sucuk Baharatı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Sucuk Baharatı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sucuk Kızartma

Sucuk kızartma, diğer yemeklere göre kolay gibi görünür. Ama dikkat edilmesi gereken birçok püf noktası vardır. İyi bir sucuk kızartması yapmanız için dikkat...
Devamını Oku

Sucuk İçi

Sucuk içi, Sucuk Türk mutfağının neredeyse olmazsa olmazlarındandır. Keskin kokusuna rağmen hemen hemen herkes tarafından çok sevilmektedir. Sucuk uzun yılla...
Devamını Oku

Şeker Sucuğu

Şeker sucuğu, Sucuk her bölgede yapılan bir tatlı türüdür. Sucuk büyüklü küçüklü her damağa hitap eder. Sucuğu genelde cevizli yaparlar, ama daha birçok sucu...
Devamını Oku

Sucuk Bağırsağı

Sucuk bağırsağı amaçlı yağlı et idealdir. Bu sebeple sucuk yapımında %30 ile 35 oranında yağlı çekilmiş kalın kıyma kullanılır. Damak zevkine uyumlu ola...
Devamını Oku

Sucuk Izgara

Sucuk Izgara, Hafta sonları ailecek geçirilecek pikniğinize ayrı bir bir tat ve lezzet oluşturan sucukta ızgara keyfi mangal da hazırlanışı oldukça pratik ve...
Devamını Oku

Salçalı Sucuk

Salçalı sucuk, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan bir tariftir. Hemen herkesin kısa bir süre de yapabileceği pratik bir tariftir. Özellikle ...
Devamını Oku

Lokum Sucuk

Lokum Sucuk, Market ve çerezciler de lokum sucuk sürekli olarak satılan bir hediyelik ürün olan lokum sucuk oldukça lezzetli bir tatlı ve çerez karışımı bir ...
Devamını Oku

Cevizli Pekmezli Sucuk

Cevizli pekmezli sucuk, Elazığ ve Artvin illerinde dut veya üzüm pekmezi ile yapılır. Orcik veya köme de denilir. Şekil itibari ile sucuğa benzediği içi...
Devamını Oku

Cevizli Sucuk Kalori

Cevizli Sucuk Kalori, Cevizli sucuk damaklarımızı lezzetlendiren kalori değeri biraz yüksek olan ceviz ve pekmezin birleşmesiyle tüketilen aperatif bir lezze...
Devamını Oku

Sucuk Döner

Sucuk Döneri, ilk Afyonkarahisarlılar keşfetmiştir. Genelde insanlar marketlerden alıp tüketirler ya da restoranlarda tüketirler. Sucuk Döneri birçok ...
Devamını Oku

Sucuk

Sucuk, özellikle Ermenistan Bulgaristan ve Türkiye gibi ülkelerde yaygın bir şekilde tüketilir. Yapımında ise şişirilerek kurutulmuş olan bağırsak içinin kıy...
Devamını Oku

Sucuk Çeşitleri

Sucuk çeşitleri, kıyılmış olan etin içerisine baharat çeşitleri gibi bazı maddeler katılarak yoğurup, kurutulmuş sığır ince bağırsağına doldurulması ile...
Devamını Oku

Fırında Sucuk

Fırında sucuk, fırında sucuk çok sevilerek tüketilen yiyeceklerin başında gelir. Damak tadına göre farklı şekillerde hazırlanabilen bir lezzettir. Fırın...
Devamını Oku

Hamilelikte Sucuk

Hamilelikte sucuk, Hamilelikte sucuk, sosis ve salam gibi yiyeceklerin tüketilmesi oldukça zararlıdır. Aslında normal insanlar da tüketmemeli ama hamileler b...
Devamını Oku

Sucuk Yemekleri

Sucuk Yemekleri, Sucuk doyurucu özelliği nedeniyle birçok yemek içerisinde kullanılan değerli bir besin türüdür. Sucuktan birçok yemek yapılmaktadır. Yapılan...
Devamını Oku

Evde Sucuk Yapımı

Evde Sucuk Yapımı, Kıyılıp içine baharat katılarak yoğrulan etin, kurutulmuş sığır ince bağırsağına doldurulmasıyla yapılan bir çeşit sarımsak soslu yiyecek....
Devamını Oku

Pekmezli Sucuk

Pekmezli Sucuk, Anadolu'da yüzyıllardır yapılan, nereden çıktığı hususunda birkaç rivayet bulunan, pekmezin ve kuru yemişin her çeşidinden tarifi bulunan tip...
Devamını Oku

Cevizli Sucuk

Cevizli Sucuk, Anadolu'nun hemen her bölgesinde yapılan yöresel bir tatlı çeşididir. Görünüş olarak sucuğa benzediği için cevizli sucuk olarak tanınmıştır. A...
Devamını Oku

Sucuk Nasıl Yapılır

Sucuk nasıl yapılır: Sucuk deyince ilk akla gelen şehir Kayseri olur. Fakat sucuk şimdi dünyanın her yerinde üretiliyor. Sucuk alan kişiler sucuğun tazeliğin...
Devamını Oku

Kangal Sucuk

Kangal Sucuk, özellikle hafta sonu sofralarımızı neşelendiren lezzetli bir bir besindir. Çocukların bayılarak tükettiği bu lezzetin yapımı oldukça kolay olma...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sucuk Baharatı
Sucuk Kızartma
Sucuk İçi
Şeker Sucuğu
Sucuk Bağırsağı
Son Forum Konuları
Piyasada Satılan Ucuz Dana Sucuklarının Perde Arkası
Cerrahpaşa Sucuk
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024