Sucuk Çeşitleri

Sucuk çeşitleri, kıyılmış olan etin içerisine baharat çeşitleri gibi bazı maddeler katılarak yoğurup, kurutulmuş sığır ince bağırsağına doldurulması ile kurutulup işlem gören bir tür yiyecektir. Sucuğun yapımında ana malzemesi oluşturan et manda veya sığır eti ile yapılmaktadır. Ancak bazen koyun eti ile de sucuk yapılmıştır. Ancak lezzet bakımından sığır ve manda eti en çok tercih edilen et türüdür.
Ana malzemesi olan etin yanı sıra sucuğa asıl tat ve lezzetini veren malzeme kimyon adı verilen güzel kokulu bir baharat çeşididir. Sucuğun daha lezzetli ve yağ oranının orantılı bir halde olması için malzeme içerisine bir miktarda kuyruk yağı konulmaktadır. Sucuğun malzemeleri hazır hale geldikten sonra kurutma işlemine sıra geldiği zaman direk olarak kurutma değil de doğal ve sağlıklı bir halde kurutma işlemi yapılmaktadır. Kurutma işlemi için sucuk malzemeleri yoğurulup hazırlandıktan sonra sığırın ince bağırsağına tüm malzemeler konularak ağzı sıkı bir şekilde bağlanıp hava almasına engel olunarak kurutma işlemi uygulanmaktadır. Sucuk aslında bölgelere göre değişkenlik göstermektedir. Mesela bazı bölgelerde sucuk cevizli yapılarak farklı bir lezzet elde edilmektedir. Bir başka bölgelerde ise tatlı niyetine değişik malzemeler ile yapılmaktadır. Bu tür sucuklarda malzeme açısından farklılık gösterse de normal sucuk yapımı gibi doldurulup kurutularak yapıldığı için ve görünüm olarak da sucuk gibi göründüğü için sucuk adı verilmektedir. Sucuğun görüldüğü üzere birçok çeşidi vardır.
Bu tür çeşitleri beraber inceleyip öğrenelim;
  • Pişmiş sucuklar; bu tür sucuklar normal sucuğun tüm malzemeleri ile yapılır ancak diğer sucuk çeşitlerinden farklı olarak kurutma işlemi ile değil de pişirme işlemi ile sucuğun yapımı tamamlanmaktadır. Bilindiği üzere sucuk malzemeleri hazırlanıp sığır ince bağırsağının içerisine doldurularak ağzı sıkı bir şekilde kapatılır. Pişmiş sucuklar da aynen bu tür işlemlerden geçirilerek yapılır ancak kurutma işlemi ile değil de yemeye hazır bir hale getirmek için pişirilerek yapılmaktadır.
  • Pişmemiş sucuklar; bu tür sucuklarda pişirilmeden kurutma yöntemi ile yemeye hazır hale getirilen sucuk çeşitleridir. Aynı şekilde bu sucuk türünde de et ve baharat çeşitleri yoğurularak sığır ince bağırsağına konularak ağzı sıkıca kapatılır. Ancak pişirme yerine belli sıcaklıktaki ve nem oranı belli bir ortamda belli bir süre içerisinde kurutmaya bırakılır. Kuruma süresi bittikten sonra sucuklar yemeye hazır hale gelmiş demektir. Bu tür kurutma işlemi ile yapılan sucuk çeşitleri hem lezzet olarak hem de sağlık açısından farklılık göstermektedir.
  • Jelatin sucukları; bu tür sucuklar ise sığır gibi hayvanların yağları ile yapılmaktadır. Bu sucuk türünde baharat et kimyon gibi tüm malzemeler konulur ancak farklı olarak sığır ya da koyun gibi hayvanların kuyruk adı verilen yağları bir miktar konularak iyice yoğurulur ve aynı işlem de sığır ince bağırsağının içerisine konularak sıkıca kapatılır. Daha sonra duruma göre kurutularak yemeye hazır hale getirilir.
  • Nebati sucuklar; bu tür sucuklar nebati adı verilen bitkisel yağlar konularak yapılan sucuk çeşididir. Bu sucuk yapılırken aynı sucuk yapımı gibi et baharat çeşitleri ve kimyon gibi malzemeler konulur ve ardından nebati adı verilen bitkisel yağda eklenerek iyice yoğrulur ve sığır ince bağırsağına doldurularak kurutma işlemi görür ve tüketime hazır hale gelir.
  • Cevizli sucuk; bu tür sucuk diğer sucuk çeşitlerinden malzeme olarak farklı bir sucuk çeşidi olmaktadır. Bazı bölgelerde yöresel bir tat olan bu sucuk ceviz ve pestil şırası ile yapılmaktadır. Cevizler ayıklanarak bir ip üzerine dizilir. İpin üzerindeki cevizler tek sıra ya da çift sıra halinde uzun değnek ya da sopalara bağlanır. Daha önceden hazırlanmış olan üzüm pestili bulamacına batırılır çıkarılır. Bu işlem birkaç sefer tekrar edilir. Belli bir süre boyunca sopaların üzerinde güneş ışığı altında kurutulur. Kurutma işlemi bittikten sonra kalıplar hazırlanır ve tekrar bulamaca batırılarak kalıplara konulur kurutmaya bırakılır. Kurutma işlemi bittikten sonra bu sucuk yemeye hazır hale gelmiş demektir.
20.01.2024 11:34:58
Sucuk Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sucuk Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Sucuk Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sucuk Baharatı

Sucuk Baharatı: Sucuk hayvan bağırsağı temizlenip şişirilir ve kurutup içine et baharat karışımı harç doldurularak yapılır kurutulur. Sucuk yapımı tüket...
Devamını Oku

Sucuk Kızartma

Sucuk kızartma, diğer yemeklere göre kolay gibi görünür. Ama dikkat edilmesi gereken birçok püf noktası vardır. İyi bir sucuk kızartması yapmanız için dikkat...
Devamını Oku

Sucuk İçi

Sucuk içi, Sucuk Türk mutfağının neredeyse olmazsa olmazlarındandır. Keskin kokusuna rağmen hemen hemen herkes tarafından çok sevilmektedir. Sucuk uzun yılla...
Devamını Oku

Şeker Sucuğu

Şeker sucuğu, Sucuk her bölgede yapılan bir tatlı türüdür. Sucuk büyüklü küçüklü her damağa hitap eder. Sucuğu genelde cevizli yaparlar, ama daha birçok sucu...
Devamını Oku

Sucuk Bağırsağı

Sucuk bağırsağı amaçlı yağlı et idealdir. Bu sebeple sucuk yapımında %30 ile 35 oranında yağlı çekilmiş kalın kıyma kullanılır. Damak zevkine uyumlu ola...
Devamını Oku

Sucuk Izgara

Sucuk Izgara, Hafta sonları ailecek geçirilecek pikniğinize ayrı bir bir tat ve lezzet oluşturan sucukta ızgara keyfi mangal da hazırlanışı oldukça pratik ve...
Devamını Oku

Salçalı Sucuk

Salçalı sucuk, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan bir tariftir. Hemen herkesin kısa bir süre de yapabileceği pratik bir tariftir. Özellikle ...
Devamını Oku

Lokum Sucuk

Lokum Sucuk, Market ve çerezciler de lokum sucuk sürekli olarak satılan bir hediyelik ürün olan lokum sucuk oldukça lezzetli bir tatlı ve çerez karışımı bir ...
Devamını Oku

Cevizli Pekmezli Sucuk

Cevizli pekmezli sucuk, Elazığ ve Artvin illerinde dut veya üzüm pekmezi ile yapılır. Orcik veya köme de denilir. Şekil itibari ile sucuğa benzediği içi...
Devamını Oku

Cevizli Sucuk Kalori

Cevizli Sucuk Kalori, Cevizli sucuk damaklarımızı lezzetlendiren kalori değeri biraz yüksek olan ceviz ve pekmezin birleşmesiyle tüketilen aperatif bir lezze...
Devamını Oku

Sucuk Döner

Sucuk Döneri, ilk Afyonkarahisarlılar keşfetmiştir. Genelde insanlar marketlerden alıp tüketirler ya da restoranlarda tüketirler. Sucuk Döneri birçok ...
Devamını Oku

Sucuk

Sucuk, özellikle Ermenistan Bulgaristan ve Türkiye gibi ülkelerde yaygın bir şekilde tüketilir. Yapımında ise şişirilerek kurutulmuş olan bağırsak içinin kıy...
Devamını Oku

Fırında Sucuk

Fırında sucuk, fırında sucuk çok sevilerek tüketilen yiyeceklerin başında gelir. Damak tadına göre farklı şekillerde hazırlanabilen bir lezzettir. Fırın...
Devamını Oku

Hamilelikte Sucuk

Hamilelikte sucuk, Hamilelikte sucuk, sosis ve salam gibi yiyeceklerin tüketilmesi oldukça zararlıdır. Aslında normal insanlar da tüketmemeli ama hamileler b...
Devamını Oku

Sucuk Yemekleri

Sucuk Yemekleri, Sucuk doyurucu özelliği nedeniyle birçok yemek içerisinde kullanılan değerli bir besin türüdür. Sucuktan birçok yemek yapılmaktadır. Yapılan...
Devamını Oku

Evde Sucuk Yapımı

Evde Sucuk Yapımı, Kıyılıp içine baharat katılarak yoğrulan etin, kurutulmuş sığır ince bağırsağına doldurulmasıyla yapılan bir çeşit sarımsak soslu yiyecek....
Devamını Oku

Pekmezli Sucuk

Pekmezli Sucuk, Anadolu'da yüzyıllardır yapılan, nereden çıktığı hususunda birkaç rivayet bulunan, pekmezin ve kuru yemişin her çeşidinden tarifi bulunan tip...
Devamını Oku

Cevizli Sucuk

Cevizli Sucuk, Anadolu'nun hemen her bölgesinde yapılan yöresel bir tatlı çeşididir. Görünüş olarak sucuğa benzediği için cevizli sucuk olarak tanınmıştır. A...
Devamını Oku

Sucuk Nasıl Yapılır

Sucuk nasıl yapılır: Sucuk deyince ilk akla gelen şehir Kayseri olur. Fakat sucuk şimdi dünyanın her yerinde üretiliyor. Sucuk alan kişiler sucuğun tazeliğin...
Devamını Oku

Kangal Sucuk

Kangal Sucuk, özellikle hafta sonu sofralarımızı neşelendiren lezzetli bir bir besindir. Çocukların bayılarak tükettiği bu lezzetin yapımı oldukça kolay olma...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sucuk Baharatı
Sucuk Kızartma
Sucuk İçi
Şeker Sucuğu
Sucuk Bağırsağı
Son Forum Konuları
Piyasada Satılan Ucuz Dana Sucuklarının Perde Arkası
Cerrahpaşa Sucuk
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024